Nu kommer der styr på energimærkning

5. september 2014
energimaerke_a-800x387
Af Helle Marie Kieler Koefoed / Research og foto Ilyas Dogru

Energimærker på hvidevarer og elektronik skal være til at stole på. I foråret 2014 var hver 3. produkt i butikkerne fejlmærket, men efter Forbrugerrådet Tænk henvendte sig skriftligt til forhandlerne, er det faldet til hvert 10. produkt.

Nu kan du stole bedre på energimærker

Et nyt tjek af butikkernes energimærkning viser, at butikkerne er blevet bedre til at energimærke korrekt siden i foråret, hvor hvert 3. produkt var fejlmærket.

Nu er kun hvert 10. produkt fejlmærket, men kontrol er stadig vigtig for at sikre, at butikkerne lever op til lovgivningen.

Energimærkning er vigtig for at du kan træffe det mest energivenlige valg, når du står i butikken og skal vælge hvidvarer eller elektronik.

Butikker snød med energimærkningen

Energimærkningen var fyldt med fejl i foråret 2014, da Forbrugerrådet Tænk tjekkede 834 produkter i 8 butikker.

Hele 35% af produkterne overholdt ikke reglerne for energimærkning. De undlod at mærke, brugte kopier af andre mærker eller fabrikerede deres egne.

Forbrugerrådet Tænk henvendte sig skriftligt til de butikker, der havde fejl i mærkningen af produkterne, og har nu fulgt op med et nyt tjek.

Færre energimærkningsfejl efter brev til butikkerne

Efter Forbrugerrådet Tænk henvendte sig skriftligt til butikkerne om vores kontrol, meldte de tilbage, at de ville gøre noget ved problemet.

En stikprøvekontrol af 419 produkter i 5 butikker viser nu, at problemet med fejlmærkning er blevet mindre, selvom det ikke er helt godt nok endnu.

Fra at være hvert 3. produkt, der ikke lever op til lovkravene for mærkning, er nu kun 12% af produkterne fejlmærket.

Kontrol med mærkning er stadig nødvendig

Energimærkerne skal du bruge til at sammenligne forskellige produkter i butikkerne og vælge dem, der er mest energieffektive.

Det kan dog kun lade sig gøre, hvis produkterne er mærket korrekt, og du skal kunne stole på, at butikkerne overholder reglerne. Det mener Claus Jørgensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk:

”Så længe forhandlerne har problemer med at overholde reglerne, er det nødvendigt, at vi løbende kontrollerer energimærkningen ude i butikkerne, og det vil vi da også gøre fremadrettet” siger Claus Jørgensen.

 

/Kilde: www.taenk.dk/nyheder/nu-kommer-der-styr-paa-energimaerkning/

Skriv en kommentar